Ако сега всичко върви добре, европейският сезон ще приключи през август

Европейската футболна асоциация (УЕФА) планира да приключи сезон 2019/2020 през август, включително мачове в Шампионската лига и Лига Европа (ЛЕ), заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, предава Ройтерс.
Повечето европейски лиги бяха прекратени през март поради коронавирусна пандемия, но няколко лиги обявиха планове за рестартиране през следващите седмици. Германската Бундеслига продължи в събота, а Чеферин очаква поне 80 процента от националните лиги да приключат сезона.

“Имаме идея, но трябва да изчакаме Изпълнителният комитет на УЕФА (ЕК) да потвърди датите. Мога да кажа, че европейският сезон ще приключи, ако всичко е както сега, през август. Мисля, че повечето лиги ще завършат сезона, а тези, които не го правят, това е тяхното решение”, заяви Чеферин пред Bain Sport.

Шампионската лига и ЛЕ тепърва ще завършат мачовете от осминафиналите. ПСЖ, които бяха обявени за шампиони на френската Лига 1, търсят начини да играят мачовете си в Шампионска лига в чужбина, след като френското правителство заяви, че няма да има професионални спортове преди септември.

ПСЖ и Лион ще трябва да организират мачове във Франция. Но ако това не е възможно, ще трябва да ги играете на неутрални терени. Не виждам причина френските власти да не им позволят да организират мачове без зрители. Но това не е в моята компетентност – казва Чеферин.

Европейското първенство през 2020 г. (ЕК), което трябваше да се проведе в 12 града в Европа, беше отложено за следващата 2021 година.

“Разговаряхме с девет града и всичко беше договорено. С три града имаме някои нерешени проблеми. Така че ще продължим да говорим. По принцип планът е Европейското първенство през 2020 г. да се проведе в 12 града, но ако това не е възможно, ние сме готови да го направим в 10, девет или осем града “, каза Чеферин.