АРЕНА ФУТБОЛ представя: Национален отбор по футбол- АНГЛИЯ

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ПО ФУТБОЛ НА АНГЛИЯ

(The Three Lions)


Ранна история

Националният отбор на Англия играе първия си мач на 5 март 1870 г. с Шотландия. Срещата е определена като първия международен двубой в Евтопа и дава основание за титулуването на двата отбора като най- старите национали на континента. Доста символично, мачът завършва с равен резултат (1-1).

Wembley stadium 1923
Wembley stadium 1923

През пролетта на 1923 г. е открит стадион „Уембли“ (под името „Емпайър“) и става първият национален стадион в страната.

GREAT BRITAIN 1908
Футболен отбор на Великобритания за Олимпиада 1908

През 1900 г. футболът е включен за първи път в състезанията от Олимпийските игри. Участват три страни- Франция, Белгия и Великобритания, като отбора на Англия е включен в нейния състав. Великобритания печели турнира и става първия олимпийски шампион по футбол. С изключение на 1904 г. (когато не участва) Великобритания печели всичките олимпиади до 1920 г., когато губи от Норвегия.

Със загубата от 1920- та започнва спор между FA и FIFA, който изкарва отбора на Великобритания от олимпийските футболни турнири до 1936 г. Участието й приключва със загуба от отбора на Полша във втория кръг. Разривът в отношенията между двете организации е ясно изразен през 1928 г., когато Англия напуска ФИФА. В резултат отборът не участва в първото издание на турнира за Световната купа от 1930 г. в Уругвай.

England team 1950
Национален отбор по футбол на Англия- 1950

Англия, смятана за основоположник на съвременния футбол, няма да участва в състезание за Световната купа до 1950 г. Резултатът?!Англия спечели първия си мач срещу Чили през 50-та година, но губи срещу САЩ и Испания. През 1954 г. е елиминирана с 3:6 от Унгария, в следващото издание (1958 г.) от Уругвай, а през 1962 г. от Бразилия.

England team 1966
Англия- световен шампион по футбол 1966

Домакинството през 1966 г. и фактът, че играят на родна земя помага на отбора да спечелят Световната купа. Победа, която остава единствена (за сега), а играчи като Джеф Хърст, Боби Чарлтън и Гордън Банкс ги превръща в легенди на английския национален футбол.

Спечелването на турнира от 1966 г., обаче не означава начало на нова златна ера за английския национален отбор. Четири години по-късно, в Мексико, Англия ще бъде елиминирана още в груповата фаза, а за следващите две първенства дори не се класира на финалите.

England team 1986
Национален отбор по футбол на Англия- 1986

Късметът ги спохожда отново през 1986 г., когато англичаните играят в Мексико, но ги съпъдства до мача с Аржентина в четвъртфиналите. Намесва се „Божията ръка“ на Марадона и те биват отстранени от надпреварата. Това е може би една от най- коментираните ситуации в съвремената история, а терминът се превръща в емблематичен за футбола.

England team 1990
Национален отбор по футбол на Англия- 1990

През 1990 г. на световните финали в Италия, „Трите лъва“ приключват участието си след дваматичен двубой със Западна Германия. Мачът е решен със дузпи, а това е област в която за англичаните никога не са показвали завидни резултати.

England team 1998
Национален отбор по футбол на Англия- 1998

Не участват на Световното първенство през 1994 г., но през 1998 г. във Франция те се завръщат на финалите след убедителното представяне в еропейското първенство на УЕФА. На това първенство изгряват звездите на Майкъл Оуен и Дейвид Бекъм. Дваманта новобранци се представят убедително в турнира и това предначертава развитието им като футболисти.

През 2002 г., когато турнирът се проведе в Азия, Англия пристигна, с високи очаквания. Отборът напредна в групата, спечелвайки с впечатляващ стил мачът с Дания в първия кръг на плейофите, но имаше лошият късмет да се изправи срещу бъдещия шампион Бразилия в следващата фаза.

На следващото Световно първенство Англия беше елиминирана в първия кръг на плейофите от Германия

England team 2014
Национален отбор по футбол на Англия- 2014

През 2014 г. Англия е поставена в група D в турнира за Световната купа заедно с Коста Рика, Италия и Уругвай. Успяха само да си набвят само една точка, в мача срещу Коста Рика, преди да се завърнат във Великобритания.

England team 2018
Национален отбор по футбол на Англия- 2018

Много експерти са се опитвали да обяснят причината поради която футболна сила като Англия не успява да се представи подобаващо на световни и европейски турнири. Някои защитават тезата, че пради завишения брой чуждестранни играчи, Англия няма възможност да „възпроизведе“ собствени кадри. Това твърдение бива оборено от статистиката, която показва че  32% от играчите в  Premier League са англичани, което съотношение е по- голямо в сравнение с много други големи европейски лиги. За неубедителното представяне, експертите посочват основно две причини-  има твърде малко английски играчи в другите големи европейски лиги и  прекалено многото мачове в английския клубен футбол, което изморява играчите.

 

Вашият коментар