АРЕНА ФУТБОЛ представя: Национален отбор по футбол- РУСИЯ

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ПО ФУТБОЛ НА РУСИЯ
(Сборная России)


Руският национален отбор по футбол представя страната на официалните международни състезания. Той е основан през 1992 г., наследник на Руската империя, РСФСР, СССР и ОНД. Управителният орган е Руският футболен съюз (RFU).

Русия е член на Международната футболна федерация (ФИФА) от 1922 г. насам (СССР). Най-високите постижения на отбора са: двукратен олимпийски шампион 1956, 1988 (Съветски съюз), двукратен олимпийски бронзов медалист 1976 г., 1980 г. (Съветски съюз), европейски шампион през 1960 г. (Съветски съюз), трикратен сребърен медалист от Европейското първенство през 1964 г., 1972 г., 1988 г. (Съветски съюз), бронзов медалист от Европейското първенство през 2008 (Русия).

ИСТОРИЯ:

Отбор на Руската империя

Сборная России- 1912
Сборная России- 1912

През първите години на 20-и век в много градове на Руската империя са създадени футболни лиги, включително в столицата Санкт Петербург. През 1912 г. е създаден изцяло руският футболен съюз, както и шампионат. За първи път в международни състезания футболният отбор се появи през 1912 г. През същата година отборът грае на Олимпиадата в Стокхолм, където губи в първия кръг от Финландия, а след това е победен и от Германия с 0:16. Първата световна война слага край на краткотрайната международна кариера на отбора на Руската империя.

Национален отбор на СССР

Сборная России- 1923
Сборная России- 1923

От 1923 г. футболният отбор на страната се нарича „Национален отбор на РСФСР“, а от 1925 – „Национален отбор на СССР“.
През съветския период стилът на играта на отборите е изцяло реорганизиран. Акцентът е поставен върху екипните действия, а не върху индивидуалните умения. Футболен център на страната става Москва, където са обособени пет силни клубове-  „Динамо“ (електрическа промишленост), „Спартак“ (промишлено сътрудничество), „Торпедо“ (автомобилната индустрия), „Локомотив“ (железопътни линии) и ЦДКА (армия). Развитието на тези клубове и много други в цялата страна води до създаването на Съюзна лига през 1936 г., която до 60-те години е доминирана от московски отбори.

Сборная России- 1952
Сборная России- 1952

През 50-те години съветският национален отбор започва да се представя в официални турнири. Той печели Олимпиадата през 1956 г. в Мелбърн и  достигна до четвъртфиналите на Световното първенство през 1958 г. В този отбор играят някои от най-добрите играчи в историята на страната – Игор Нетто, Валентин Иванов, Никита Симонян и великият вратар Лев Яшин.

Сборная России- 1960
Сборная России- 1960

През 1960 г. отборът печели Европейско първенство, побеждавайки Югославия (2:1) във финалния мач в Париж. Оттогава нито отборите на СССР, нито на Русия са печелили турнир от този ранг.

Сборная России- 1967
Сборная России- 1967

През 60-те години са възложени много надежди на съветският отбор, но очакванията не се оправдат. Най-добрите постижения в финалите на Европейското първенство са били през 1964 г. и 1972 г. и на полуфиналите през 1968 г., по време на Световната купа – достигане до четвъртфиналите през 1962 г. и на полуфиналите през 1966 година. Тези резултати водят до справедливото мнение, че съветският метод създава силни, но все още не много добри екипи.

През 1970 г. в екипът идва легендата на съветски футбол Олег Блохин, но националният отбор е в криза и не успя да пробие на световното първенство през 1974 г. и 1978. През 1982 и 1986 г. отборът играе на финалния турнир, но не преминава втория кръг.

Сборная России- 1988
Сборная России- 1988

През 1988 г. екипът на СССР заема второ място на европейското първенство.

Отборът на ОНД

През септември 1991 г. започва разпадането на Съветския съюз. Три балтийски републики придобиват независимост, а след тях и останалите републики се отделят. Съветският отбор участва в Европейското първенство през 1992 г. под знамето на екипа на ОНД – Съюза на независимите държави. В този шампионат отборът на ОНД звършено неуспешно- равени с Германия (1: 1) и Холандия (0: 0), а във финалния мач губи от Шотландия (0: 3).

Скоро след това Съюзът се разпадна напълно и бившите републики стават независими футболни сили. Това представлява проблем за ФИФА и УЕФА, които трябваше да включат новите страни в състезанията си.
Футболната история на Русия е неразривно свързана с постиженията на футболистите от бившия Съветски съюз, под знамето на които са постигнали най-голям успех.

Сборная России

На 8 февруари 1992 г. се формира Руският футболен съюз (RFU), който официално се обявява за наследник на Федерацията на СССР. Вячеслав Колосков, който преди това е начело на Федерацията е избран за председател на RFU. През юли 1992 г. на Конгреса на ФИФА руският отбор бе признат за пълноправен член на ФИФА. След това  руският национален отбор по футбол става правоприемник на национални футболен отбор на ОНД.

Сборная России- 1993
Сборная России- 1993

Някои държави от ОНД стават членове на азиатската конфедерация, но голяма част от тях остават в УЕФА. Русия като правоприемник на СССР участва в финалните мачове на Световната купа през 1994 г., излизайки от една много слаба квалификационна група. Следващите неуспехи обаче подкопават морала на отбора. Руснаците не успяват да преодолеят кризата и остават извън Европейското първенство през 2000 г., а в Световното първенство през 2002 г. в Корея и Япония не успяха да преодолеят груповата фаза.

След многобройни треньорски промени, които не водят до успех, е решено да бъде включен чуждестранен специалист в ръководството на националния отбор. Начело на националния отбор застава холандският треньор Гуус Хидинк, под чието ръководство руският тим постигна най-големия успех в новата си футболна история. Националният отбор триумфално печели бронзовите медали на Европейското първенство по футбол 2008 г.

В борбата за Световната купа през 2010 г., руския национален отбор претърпява неуспех- в плейофите не успява да преодолее националния отбор на Словения и не се класира за финалния турнир на Световната купа.

Сборная России- 2014
Сборная России- 2014

След 12-годишна паузатала ксирането на турнира за Световната купа през 2014-та  в Бразилия от мнозина е счетена за успех. Похвално е, че тимът е  единственият на световното, съставен от играчи, участващи само в националния шампионат.

На европейското първенство през 2016 г. във Франция руският отбор се проваля отново. След като сътворява чудо в квалификационния турнир, благодарение на брилянтната си игра, отбора губи и трите мача в групата, и не успява да премине осминафиналите.

 

Сборная России- 2017
Сборная России- 2017

НАЦИОНАЛЕН ХИМН

Вашият коментар