AFC- Азиатска футболна конфедерация

AFC (Asian Football Confederation) е футболната конфедерация на страните от Азия. Организацията администрира и контролира футболните структури на страните от Азия и Австралия. Член е на Международната футболна федерация (ФИФА).

Основана е на 8 май 1954 г. в Манила. Основатели са  Афганистан, Бирма (Мианмар), Република Китай, Хонконг, Иран, Индия, Израел, Индонезия, Япония,Южна Корея, Пакистан и Филипините.

AFC организира турнирите за национални отбори- AFC Asian Cup от 1956 г. и AFC Women’s Asian Cup от 1975 г., както и квалификационни турнири за Световната купа на ФИФА, Световната купа на жените на ФИФА и Летни олимпийски игри. Шампионската лига на Африканския футбол е азиатски премиер турнир за клубове, който се провежда за първи път през 1967 г.

 

AFK- Logo

Асоцияцията има 47 държави-членки, главно на азиатския и австралийския континент, но изключва трансконтиненталните страни Азербайджан, Грузия, Казахстан, Русия и Турция, които членуват в УЕФА . Австралия напуска OFC и се присъединява към AFC през 2006 г. Остров Гуам е територия на Съединените щати, но е включен в състава на AFC, като допълнение към Северните Мариански острови.  Хонг Конг и Макао , въпреки че не са независими държави (и двете са специални административни региони на Китай ), също са членове на AFC. Членовете на AFC са разделени на пет регионални федерации, които организират регионални първенства по футбол.

ВИЖ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В
AFK