UEFA- Съюз на европейските футболни асоциации (УЕФА)

UEFA (Union of European Football Associations) е административният и ръководен орган на европейския футбол. Член е на Международната футболна федерация (ФИФА). Представлява националните футболни асоциации на Европа, ръководи национални и клубни състезания (Европейското първенство, турнирите на Шампионската лига, на Лига Европа и за Суперкупата на УЕФА), контролира наградния фонд, правилата и медийните права за тези състезания.

 

 

На 15 юни 1954 г. е създаден Съюзът на европейските футболни асоциации- УЕФА (UEFA), като управляващ орган на европейския футбол. В него участват 55 национални футболни асоциации от цяла Европа. УЕФА се занимава с всички въпроси, свързани с европейския футбол, и го популяризира в дух на единство, солидарност, мир, разбирателство и честна игра, без никаква дискриминация от страна на политиката, расата, религията, за да запази ценностите на европейския футбол, насърчава и защитава етичните стандарти и добро управление в европейския футбол,  поддържа връзки с всички заинтересовани страни в европейския футбол и да подкрепя и защитава своите асоциации-членки за цялостното благоденствие на европейския футбол.

ВИЖ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В
UEFA

Органите, чрез които действа UEFA, са Конгресът на УЕФА, Изпълнителният комитет на УЕФА, Президентът на УЕФА и органите за администриране на правосъдието.

Конгрес на УЕФА
Конгресът на УЕФА е върховният контролен орган на УЕФА. Всяка година се провежда конгрес на УЕФА, в който участват представители на 55-те национални асоциации на УЕФА.

Изпълнителен комитет на УЕФА
Изпълнителният комитет на УЕФА е висшият изпълнителен орган на УЕФА. Той включва президента на УЕФА и 16 други членове, включително поне една жена, избрана от Конгреса на УЕФА, както и двама членове, избрани от Европейската асоциация на клубовете (ECA) и един член, избран от европейските лиги, ратифициран от Конгреса, всички със същите права и задължения като другите членове на Изпълнителния комитет.

Изпълнителният комитет на УЕФА е упълномощен да приема регламенти и да взема решения по всички въпроси, които не попадат в юридическата или законовата юрисдикция на Конгреса на УЕФА или друг орган. Изпълнителният комитет на УЕФА управлява УЕФА, освен ако не е делегирал такова управление, освен ако такова управление не е делегирано от УЕФА на президента на УЕФА или на администрацията на УЕФА.

Президент на УЕФА
Президентът на УЕФА представлява УЕФА и председателства Конгреса на УЕФА, както и срещи на Изпълнителния комитет на УЕФА. В случай на равенство при гласуване президентът на УЕФА има решаващ глас.

УЕФА организира турнири, най- популярни от които са:

ШАМПИОНСКА ЛИГА
КУПА НА УЕФА
СУПЕРКУПА НА УЕФА
КУПА НА РЕГИОНИТЕ
КУПА НА УЕФА- ЖЕНИ
КУПА НА УЕФА ПО ФУТЗАЛ