Какви са ползите от футбола за децата?

22.09.2018

Футболът развива гъвкавост, бързина и издръжливост, а също така учи децата на значението на работата в екип. Развиването на тези умения играе важна роля за физическото и социалното развитие на детето ви. Много клубове предлагат занимания ии тренировки за различни възрастови групи. Изберете футболен клуб, който отговаря на нуждите на вашето дете. Ако не сте сигурни кой клуб ще е най-подходящ, говорете с някои от треньорите, за да се уверите, че ще направите най-добрия избор за вашето дете.

Футболът подобрява физиката

Футболните играчи трябва да са бързи и гъвкави. През повечето време играта изисква децата да спринтират след топката и да се движат активно по игралното полето. Това ги прави издръжливи. Стрелбата с топка развива бързите реакции и координацията.  Ползите за здравето от активните спортове като футбола са, че здравяват костите и мускулите, намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и намаляват риска от наднормено тегло. Активното спортуване и аеробните упражнения учестяват ударите на сърцето. Когато аеробните упражнения са редовни сърцето укрепва  и се подобрява способността на тялото да доставя кислород до всичките си клетки.

Футболът изгражда социални умения

Участието във футболен отбор развива способността на детето да си сътрудничи и да взаимодейства с други деца. За да спечели футболна игра, целият отбор трябва да общува помежду си и да работят заедно. Защитниците трябва да поддържат играчите в средата и офанзивата по време на атаки срещу вратата на противника. Офанзивните играчи трябва да се върнат към своето поле, за да помогнат на бранителите, когато са под натиск от страна на другия отбор. При всяка промяна на позицията на топката или схемата на игра в игралното поле играчите си комуникират. Тези видове екипни дейности развиват социалните способности на детето, развиват самочувствието и увереността в тях.

Футболът развива самочувствието

Футболът насърчава работата в екип и позволява на детето да се идентифицира лично с отборните успехи, вместо да чувства нужда от показване на по-добри резултати от съотборниците си, за да получи признание. В същото време дава възможност за личностна изява и успех.