Световно първенство по футбол- ИСТОРИЯ

Световното първенство по футбол (известно още като Световната купа на ФИФАСветовната купаМондиал(от испански – „световен“) и Световните футболни финали) e международно спортно мероприятие, в което се състезават мъжките национални отбори на страните-членки на ФИФА. Това е най-голямото събитие във футбола в глобален мащаб, като зрителският интерес към него е по-голям в сравнение с този на Олимпийските игри

fifa-world-cup-trophy-twins
Световна купа- ТРОФЕИ

Световните финали са най-гледаното спортно събитие в света, като 1,1 млрд. души гледат финалния мач на световното първенство през 2002 г. От 1930 г. насам финалите се провеждат на всеки четири години, с изключение на 1942 и 1946 г. заради Втората световна война. Те са предшествани от регионални квалификации по групи, които започват приблизително три години преди финалите. В квалификационната фаза участват представители на почти 200 държави, от които до финалния турнир понастоящем достигат 32 национални отбора (от 2026-а година участниците ще бъдат 48). Той се провежда в избраната страна-домакин и продължава приблизително един месец. Според последните промени в правилника, може да има повече от една страна-домакин на форума. Освен това през 1999 г. ФИФА инициира Световно първенство по футбол за жени, което се провежда по подобна схема.

Световно първенство по футбол  2014 г.- Бразилия


World cup- BRASIL- 2014

Световната купа по футбол през 2014 г. е двадесетата по ред Световна купа на ФИФА за национални отбори (мъже) по футбол. Турнирът се игра в Бразилия от 12 юни до 13 юли 2014 г., след като страната получи домакинство през 2007 г. Това е вторият път, когато…

ПРОДЪЛЖИ >>

Световно първенство по футбол  2010 г.-  ЮАР


WC 2010- SOUT AFRICA- LOGO

През 2004 г. международната футболна федерация (ФИФА) избира Южна Африка за домакин на деветнадесетото издание на Световното първенство по футбол. Така тя става първата африканска държава, домакин на финалите.  Турнира за Световната купа се проведе от…

ПРОДЪЛЖИ >>

Световно първенство по футбол 2006 г.- Германия


World cup 2006- LOGO

Световната купа по футбол през 2014 г. е двадесетата по ред Световна купа на ФИФА за национални отбори (мъже) по футбол. Турнирът се игра в Германия от 9 юни до 9 юли 2006 г. в Германия, която спечели правото да бъде домакин на събитието през юли 2000 г.

ПРОДЪЛЖИ >>

Световно първенство по футбол 1954 г.- Германия


През 1954 г. турнира се играе в Швейцария от 16 юни 1954 г. до 4 юли 1954 г. Това е петото световно първенство по футбол и участие в него взимат 16 отбора. Те са разпределени в четири групи, в които има по четири отбора. От тях са определени по двама водача, които не се срещат помежду си. Турнирът започва с групова фаза, а после с директни елиминации. Световен шампион става Германия, след победа с 3:2 над фаворита Унгария в Берн, мач който заради сензационния си резултат е наречен „Чудото в Берн“. Това е първото световно първенство, част от мачовете на което са предавани по телевизията (само в някои европейски държави).
Основен фактор, допринесъл за немската победа е иновацията в обувките: винтове, които помагат на германците да се справят с полевите условия и калта. Обувките са създадени от нова немска фирма, Adidas.

Може би следващите 16 години международен футбол принадлежат на Бразилия. От следващите четири световни първенства Бразилия спечели три от тях.Един от символите на това бразилско господство е играч на име Edison Arantes do Nascimento, по-известен като Пеле или „Кралят на футбола“. Роден през 1940 г., Пеле започва да играе професионален футбол на 15-годишна възраст и печели първата си Световна купа с Бразилия. Пеле ще продължи да бъде известен като най-великия футболист на всички времена, записвайки 1 283 гола в 1 363 мача и 77 гола в 92 международни мача. Кариерата на Пеле бе белязана и от многобройни награди, включително FIFA Player of the Century.

Световно първенство по футбол 1950 г.- Бразилия


World Cup 1950- LOGO

Въпреки факта, че по график турнирът за Световната купа се провежда веднъж на всеки четиригодини и трябваше да има турнир  през 1946 г., конгресът на ФИФА, на среща в същата година, решава да проведе следващото издание през 1950 г.  в Бразилия (която бе избран за домакин на Купата от 1942 г., която и не беше изиграна). Ентусиазирана от решението на ФИФА Бразилия строи нов футболен стадион в Рио де Жанейро, най-големият в света- „Маракана“. Огромната бяла елипса официално е с капацитет 160 000 човека, но за финала на Световната купа през 1950 г., в която Бразилия е изправена пред Уругвай, по неофициални данни, присъстват  над 200 000 души. Това, към този период съставлява над 20% от пълнолетното население на Рио. Огромната тълпа обаче остава разочарована. Уругвай побеждава Бразилия с 2: 1. На третото и четвъртото място остават Швеция и Испания.

ПРОДЪЛЖИ>>

Световно първенствопо футбол 1938 г.- Франция


World Cup 1938 LOGO

Световното първенство по футбол през 1938 г. е третия турнир за Световната купа и се играе във Франция от 4 до 19 юни 1938 г. Страната е избрана за домакин две години по- рано, но решението за провеждане на втори пореден турнир в Европа не се харесва на Аржентина и Уругвай. Според представителите на Южна Америка континентите трябва да се редуват в провеждането му и стигат до крайност, като решават да не вземат участие в него. 

ПРОДЪЛЖИ >>

Световно първенство по футбол 1934 г.- Италия


World Cup 1934 poster

Световното първенство от 1934 г. е втория турнир организиран от ФИФА за национални отбори по футбол-мъже. Домакин е Италия, а мачовете се играят от 27 май до 10 юни 1934 г.

ПРОДЪЛЖИ >>

Първа световно първенство 1930 г.- Уругвай


WC 1930- LOGO

Под егидата на ФИФА до тогава са се провеждали много международни мачове, но не съществува нито един глобален турнир за футболния спорт извън Олимпиадата. Жул Рим, французин, който става президент на ФИФА през 1921 г., се опитва да следва ръководството на олимпийския турнир и дава основите при създаването на Световната купа. Първата Световна купа се проведжда в Уругвай през 1930 г. и в нея участват 13 отбора.

ПРОДЪЛЖИ >>