Световно първенство по футбол 1930 г.

WC 1930- LOGO

Под егидата на ФИФА до тогава са се провеждали много международни мачове, но не съществува нито един глобален турнир за футболния спорт извън Олимпиадата. Жул Рим, французин, който става президент на ФИФА през 1921 г., се опитва да следва ръководството на олимпийския турнир и дава основите при създаването на Световната купа. Първата Световна купа се проведжда в Уругвай през 1930 г. и в нея участват 13 отбора. Първият победител в турнира става страната-домакин, Уругвай, която побеждава Аржентина и печели трофея „Рим“ (кръстен на президента на ФИФА). Уругвай ще  играе още два пъти  на финалите през 30-те години на миналия век- в Италия през 1934 година и Франция през 1938 година. И в двете издания Италия печели на финала.  Следва дванадесет годишна пауза в провеждането на турнира, поради Втората световна война.

Докато Втората световна война е тежък период за европейския футбол, тя утвърждава страните от Южна Америка като най-добри в света. След като добрите футболистите вече не заминават за Европа (поради войната), доминиращи на континента стават Аржентина и Бразилия. Радиото се разпространява в провинцията, което помага за популяризиране на играта в селските райони на страните. По това време за пръв път в радиоефира отеква известният „GOOOOOOOOOOOOOOAL“. Бразилския радиорепортер Rebelo Junior дава началото на широк кръг интерпретации и внасянето на кулорит при предаването на случващото се по време на мачовете.
Докато Южна Америка доминира, футболът не престава да съществува напълно в Европа. В неутрални държави като Ирландия, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Турция, както и в някои участници в конфликта (Италия, Великобритания и Съветския съюз) той продължава своето съществуване. Германия започва да играе в международни мачове едва през 1942 г. с други национални отбори от страни, нейни съюзници, окупирани от нея или неутрални. Провежда дори национално първенство през 1944 г., което приключва само няколко месеца преди падането на Берлин.