Световно първенство по футбол 2018- СТАДИОНИ

Мачовете от Световно първенство по футбол 2018 г. ще се играят в 11 града, на 12 стадиона. След избирането на Русия за домакин на първенството някои от стадионите са рекунстроирани, за да бъдат изпълнени строгите изисквания на ФИФА за капацитет и безопастност на съоръженията.

 

ЛУЖНИКИ (Москва)


Капацитет- 81 000. На стадиона домакинските си футболни мачове играят „Спартак“ (Москва), ЦСКА (Москва) и националният отбор на Русия.

Строежът започва през януари 1955 г., а открването е на 31 юли 1956 г. От 1956 г. носи името на Ленин. През юни 1992 г. е преименуван на Олимпийски комплекс „Лужники“.
През 1999 г. е домакин на финала за Купата на УЕФА между „Парма“ и „Олимпик“ (Марсилия), а през 2008 г. е домакин на финала на Шампионската лига между „Челси“ и „Манчестър Юнайтед“.

Санкт Петербург Арена


Капацитет- 66 881. Изграден е на мястото на стадион „Киров“. На него играят домакинските си мачове футболистите на „Зенит“.

Строежът на стадиона започва през 2007 г. Първоначално откриването е планирано за март 2009 г., но впоследствие няколко пъти е отлагано, а стойността на строежа се увеличава. Официално е открит през 2017 г. за турнира Купа на конфедерациите 2017.

Олимпийски стадион „Фишт”


Капацитет- 47 659. Стадионът е специално построен за XXII Зимни олимпийски игри в Сочи. Той се намира в Адлер, в Олимпийския парк. Стадионът беше домакин на церемонията по откриването и закриването на олимпийските игри в Сочи 2014.

stadion-fisht-otkritie-out

Първоначално е проектиран и построен като затворено съоръжение. След края на Олимпийските игри той е затворен за реконструкция. Подготовка му за Купата на Конфедерацията на ФИФА и Световната купа включва увеличаване броя на местата и премахването на затвореният покрив.

Казан Арена


Капацитет- 45 105. На 5 май 2010 г. руският президент Владимир Путин поставя първата копка на стадиона. Завършен е в рекордно кратък срок – 36 месеца.

Казан Арена

Казан Арена

Стадионът е домакин на първия си футболен мач през август 2013 г. При проектирането на “Казан Арена” са използвани елементи от архитектурата на стадионите “Уембли” и “Емирейтс” в Лондон. Във същото време той е с уникален дизайн, който се вписва безпроблемно в градския пейзаж в Казан. Поглед отгоре, арената, която стои на брега на река Казан, прилича на водна лилия.

Волгоград Арена


Капацитет- 45 015.

Волгоград Арена е построен на мястото на бившия стадион на “Ротор”, в подножието на военния паметник “Мамаев”. Мястото е Мека за местни футболни поддръжници, като по- възрастните сред тях ще си спомнят победа над Манчестър Юнайтед и домакинските мачове със Спартак Москва.

Фасадата на стадиона е под формата на обърнат, отрязан конус, който дава на цялата сграда монументална здравина. Специалният начин, по който е изграден покривът на стадиона, с кабели, напомнящи на спиците на колелото на велосипед, придава на стадиона допълнителен елемент на ефирност.

Мордовия Арена


Капацитет- 45 015

Мордовия Арена- in

Мордовия Арена- out

Откритие Арена


Капацитет- 44 929

Откритие Арена- in

Откритие Арена- out

Космос Арена


Капацитет- 44 918

Космос Арена- in

Космос Арена -out

Нижни Новгород


Капацитет- 44 899

Нижни Новгород- in

Нижни Новгород- out

Ростов Арена


Капацитет- 43 702

Ростов Арена- in

Ростов Арена- out

Калининград


Капацитет- 35 000

Калининград- in

Калининград- out

Централен стадион


Капацитет- 35 000

центральный стадион екатеринбург- in

центральный стадион екатеринбург- out